Karta win

karta_win_bianca

Musujące | Sparkling wine

kieliszek 100ml / butelka

Ca Solera Moscato d’Asti

Apelacja: Moscato d’Asti DOCG / Szczep: moscato

Wino pochodzące ze wzgórz Monferrato w prowincji Asti to wielka specjalność Piemontu. Barwa jasnozłota. Aromaty jabłek, brzoskwiń, gruszek i winogron. W ustach delikatna słodycz i sporo owocu. Lekko musujące, aromatyczne, dobrze wyważone, z bardzo niską zawartością alkoholu.

Polecamy: aperitif, desery (zwłaszcza na bazie owoców).

12,– / 80,–

Prosecco Extra Dry – Guerrieri Rizzardi

Prosecco Treviso DOC

Guerrieri Rizardi, jeden z najbardziej renomowanych winiarzy w regionie Veneto wytwarza swoje prosecco z winogron dojrzewających w winnicy Farra di Soglio na wulkanicznych wzgórzach Conegliano. Wino lekkie i orzeźwiające, łagodnie pieniste z wyraźnymi aromatami cytrusów i gruszek.

17,– / 100,–

Special Cuvée – Bollinger

AOC Champagne / Szczepy: pinot noir (60%), chardonnay (25%), pinot meunier (15%)

Wielki szampan wyjątkowego producenta. Wytrawny o złotej barwie z finezyjnymi bąbelkami. W nosie dojrzałe owoce i przyprawy, nuty pieczonych jabłek, i brzoskwini. Usta zrównoważone, mineralne z wyraźnymi nutami owocowymi i delikatnie tostowym finiszem.

Polecamy: aperitif, ryby, sushi, owoce morza, krewetki, langusty, homar, białe mięsa, szynka, parmezan.

420,–

Białe | White wine

kieliszek 150ml / butelka

Riff Pinot Grigio – Alois Lageder

Pinot Grigio delle Venezie IGT

Pinot grigio od jednego z najbardziej znanych winiarzy Alto Adige to wino lekkie z intensywnymi aromatami owoców i kwiatów. Na podniebieniu orzeźwiające, sprężyste, z mocnym, owocowym posmakiem.

Polecamy: aperitif, przystawki, lekkie ryby, sałatki.

17,– / 80,–

Soave Classico – Guerrieri Rizzardi

Soave Classico DOC

Klasyczne, białe wino z Veneto z aromatami jabłek i gruszek z delikatną nutą migdałów.
W ustach rześkie, czyste, z akcentem mineralnym.
Polecamy: aperitif, białe mięsa, risotto, ryby smażone i w sosach.

80,–

Verdicchio Classico – Velenosi

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC
Najbardziej znane białe wino środkowej Italii. Pełne charakteru, aromatyczne, z doskonałą świeżością i wyrazistością.

Polecamy: pasta i risotto z owocami morza, morskie ryby, drób w sosach.

23,– / 110,–

Villa Angela Chardonnay – Velenosi

Apelacja: Marche IGT / Szczep: chardonnay

Villa Angela to chardonnay łączące w sobie z jednej strony nuty typowe dla odmiany, z drugiej – wyraźne cechy nadmorskiego siedliska, przede wszystkim mineralność. Jest kwiatowo-owocowe, pełne, bogate i krągłe w ustach.

Polecamy: owoce morza, sałatki, ryby w sosach.

130,–

Menetou – Salon Les Bornes

AOC Menetou – Salon –Sancerre
Gmina Metetou Salon leże tuż obok Sancerre. Les Bornes to wino bardzo aromatyczne o mocnym zapachu winogron z wyrazistą kamienną nutą. Na podniebieniu pełne i zaskakująco delikatne.

29,- / 140,–

Giunco – Cantina Mesa

Vermentino di Sardegna DOC
Vermentino to chluba Sardynii. Czysty, świeży aromat ananasa, mango i cytrusów. Nuty kwiatowe i akcent mineralny. Na podniebieniu dobra koncentracja, świeże owoce i rześka kwasowość. Wyrafinowane i eleganckie.

37,– / 180,–

Löwengang Chardonnay – Alois Lageder

Südtirol-AltoAdige DOC
Wyjątkowe wino z jednej z najlepszych winnic Aloisa Lagedera, znalazło swoje miejsce w książce „1001 win, których musisz spróbować zanim umrzesz”. Bogaty bukiet złożony z aromatów dojrzałych tropikalnych owoców, tostów,.

49,– / 250,–

Czerwone

kieliszek 150ml / butelka

Montepulciano – Gran Sasso

Montepulciano d’Abruzzo DOC / Szczep: montepulciano
Dobrze zbudowane wino o mocnych aromatach owocowych, głownie jeżyny, śliwki, porzeczki i wiśnie, z lekkim akcentem ziołowym. W ustach mocno owocowe, soczyste, zmysłowe o miękkich garbnikach i stonowanej kwasowości.

85,–

Chianti Colli Senesi – Bichi Borghesi

Chianti Colli Senesi DOCG / Szczep: sangiovese
Wino łagodne i świeże, o rubinowoczerwonej barwie, owocowym bukiecie i właściwej równowadze między alkoholem, a taninami i kwasowością.

18,– / 95,–

Valpolicella Classico – Guerrieri Rizzardi

DOC Valpolicella Classico
Czerwone wino z okolic Verony soczyste, z nerwem o nieco rustykalnym charakterze a przy tym zaskakująco lekkie. Polecamy: zimne wędliny, grillowany łosoś, białe mięsa, pieczona wieprzowina, golonka, pierogi.

25,– / 120,–

Pojega Ripasso – Guerrieri Rizzardi

DOC Valpolicella Classico Superiore
Metoda ripasso, którą zrobiono wino polega na powtórnej jego fermentacji na wyciśniętych owocach używanych wcześniej do produkcji amarone. Pojega zachwyca ziołową nutą, owocowością i czystością. Jest winem rasowym, a przy tym znakomicie soczystym.
Polecamy: tatar, faszerowana wołowina, pasty z mięsem i grzybami, pieczenie.

32,– / 150,–

Folle – Luccarelli

Apelacja: Primitivo di Manduria DOC / Szczep: primitivo
Gwiazda Apulii o mocnej rubinowej barwie z odcieniem granatu. Intensywne aromaty wiśni i śliwek z nutą korzennych przypraw, śródziemnomorskich ziół i akcentem tytoniu. W ustach pełne, ekstraktywne, z ładnie ułożonymi aksamitnymi taninami, z posmakiem kawy, wanilii i kakao. Polecamy: czerwone mięsa, jagnięcina, dziczyzna, dojrzałe, twarde sery.

210,–

Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2008 – La Calonica

DOCG Vino Nobile di Montepulciano Riserva
Wino Riserva dojrzewa w beczkach o rok dłużej od zwykłego Vino Nobile, zyskując na gładkości i miękkości tanin. Jest szczodre, pełne aromatów, wyraziste i mocne.
Polecane do steków i pieczonych mięs, dziczyzny, dojrzałych, twardych serów.

39,– / 195,–

Brunello di Montalcino –Il Cole

Brunello di Montalcino DOCG
Potężne, zdecydowane wino o pięknym bukiecie i zaskakująco gładkich i zrównoważonych ustach. Tradycyjne i pełne ekspresji, mineralne. Posmak dojrzałych czerwonych owoców z nutą pieprzu.

46,– / 220,–

Sito Moresco – Gaja

Apelacja: Langhe DOC / Szczep: nebbiolo, merlot, cabernet sauvignon
Owoce pochodzą z najlepszych siedlisk w Barbaresco, Treiso i Serralunga. Łączy złożoność i długowieczność nebbiolo z finezją cabernet i przystępnością merlot. W nosie czysty aromat czerwonych owoców. Cieliste, zrównoważone, eleganckie. Świeży finisz z gładkimi taninami. Polecamy: pieczone czerwone mięsa, makarony z grzybami, dojrzałe sery

260,–

Tassinaia – Castello del Terriccio

IGT Toscana
Klasyczny supertoskan z Castello del Terriccio – winnicy należącej niegdyś do rodziny książąt Poniatowskich. Wino skoncentrowane, z aromatami jeżyn, wiśni i śliwek podkreślonymi nutami ziołowymi z wyraźnym akcentem cedru, wanilii i tytoniu. Pełne i eleganckie.
Polecamy: pieczone mięsa, jagnięcina, pasztety, dziczyzna, sery.

275,–

Amarone Villa Rizzardi – Guerrieri Rizzardi

DOC Amarone della Valpolicella Classico
Niezwykle eleganckie, mineralne, czyste, pełne owocu wino o wyrazistym, czekoladowym niuansie. Dobra kwasowość znakomicie równoważy wysoki, typowy dla amarone alkohol i słodycz.
Polecamy: dzikie ptactwo, duszona wołowina, polędwica wołowa z rusztu, dojrzały parmezan.

340,–

Dagromis – Gaja

Barolo DOCG
Wino prezentuje wyjątkową ekspresję tych słynnego terroir w Barolo. Piękne aromaty dojrzałych porzeczek i jagód z nutami kwiatowymi. Solidna struktura, równoważona bogatą, miękką cielistością. Idealne do bardzo długiego starzenia.
Polecamy: pieczona jagnięcina, steki z polędwicy w sosach, bażant, risotto z truflami.

420,–